+31(0)85-902 6962 info@vermservices.nl

Beitsen & Passiveren

Wat is Beitsen en Passiveren?

Beitsen en passiveren zijn twee verschillende termen maar ze komen erg vaak samen voor. Bij beitsen wordt een roestvast staaloppervlak bewerkt met een zogenaamd beitsmiddel. Dit bestaat uit salpeterzuur en waterstoffluoride. Het effect ervan is dat carbides en ijzerdeeltjes als het ware ‘weggegeten’ worden. Zodra het middel uitgewerkt is, reinigt men het RVS metaal met zuurstofrijk water dat aan een hoge druk, tot 200 bar, tegen het metaal gestuwd wordt.

De laag wordt verwijderd, waarna het materiaal in kwestie openstaat voor een interactie met zuurstof. Het gevolg is dat de corrosiebestendige toplaag weer terug aan het materiaal kan groeien; een proces dat zo’n 48 uur in beslag neemt. Als men het materiaal echter met salpeterzuur behandelt en daarna weer reinigt met water tegen een hoge druk, dan wordt dit natuurlijke proces versneld en bereikt men het gewenste resultaat reeds na een half uur.

Dit laatste onderdeel van het proces wordt ook wel passiveren genoemd. Tenslotte spoelt men het materiaal met mineraalarm water, waardoor het staal wederom geschikt is om te gebruiken, en niet meer gaat corroderen en roesten.

Proffesioneel Beitsen & Passiveren

Laat uw staal Beitsen & Passiveren door de professionals van VERM Services, u kunt dan rekenen op het gewenste resultaat!

De effecten van beitsen en passiveren

Als metalen bewerkt worden, dan krijgen ze altijd te maken met beschadiging of zelfs verarming van de chroom- of ijzer-oxidehuid. Deze laag wordt echter weer volledig hersteld door de bewerking met fluorwaterstof en salpeterzuur, alsook dankzij de behandeling van het staal onder een hoge druk. Het roestvrije staal wordt weer ‘passief’, waardoor de kwaliteit van het materiaal onmiddellijk een niveau hoger wordt getild.

Verschillende methodes voor het beitsen van metaal

Beitsen is een techniek die op verschillende manieren toegepast kan worden. Zo kan men gebruik maken van methodes zoals circuleren, dompelen of sproeien (ook wel innevelen genaamd). Deze laatste techniek is vooral van toepassing op hele grote objecten met een complexe structuur.

Vaak bieden bedrijven de mogelijkheid aan om objecten ook op locatie te beitsen en passiveren, wat vooral bij hele grote objecten van toepassing is. Hoe dan ook wordt de kwaliteit en levensduur van materialen alleen maar beter als dergelijke technieken worden toegepast – en dat is dan ook in tal van sectoren en voor tal van toepassingen alleen maar een positief gegeven.

Vraag direct een offerte aan...