+31(0)85-902 6962 info@vermservices.nl

Beitspasta & Beitsvloeistof

Beitspasta & Beitsvloeistof

Waarom is beitsen van roestvast staal van belang?

Het garanderen van de corrosiebestendigheid van roestvast staal is erg belangrijk in de metaalindustrie. Hoe wordt roestvast staal eigenlijk corrosiebestendig gemaakt? Dit gebeurt door de aanwezigheid van een bepaald chroomgehalte in de oppervlaktelaag, dat is minimaal 12%. Een dun en transparant laagje oxidefilm vormt zich op het staaloppervlak. Dit laagje kan echter verdwijnen na mechanische bewerkingen zoals: slijpen, lassen en stralen. Die laag kan zich wel herstellen, maar dat duurt enige tijd.

Tijdens die herstelperiode is roestvast staal op die plaatsen dus niet corrosiebestendig. Het tijdig beitsen van het oppervalk met beitspasta is dan belangrijk om de corrosievorming te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld op lasnaden, waar roestvorming te allen tijde moet worden voorkomen. Met chemische oppervlaktebehandelingen zoals sproeibeitsen of het gebruik van beitspasta, kan het chroomgehalte worden verhoogd. Een verhoogd chroomgehalte in de oppervlaktelaag zorgt weer voor een betere oxidehuid met uiteindelijk meer corrosiebestendigheid.

Proffesionele Beitspasta & -Vloeilstof

Professionele beitspasta & -vloeilstof van VERM Services, u kunt dan rekenen op het gewenste resultaat!

Corrosievorming op lasnaden

Er zijn diverse verontreinigingen op een metaaloppervlak die kunnen leiden tot corrosie. De grootste veroorzakers zijn vaak ijzerdeeltjes en vuil uit de omgeving, deze deeltjes zijn aanwezig bij elke werkplaats waar regelmatig wordt geslepen, gevijld en waar metaal wordt bewerkt. Deze ijzeren vuildeeltjes die zich hechten aan een lasnaad, zorgen ervoor dat de oxidefilm laag niet meer beschermend is. Putvormige corrosie is dan meestal het gevolg, die diep kan doordringen in de lasnaad. Dit heeft uiteindelijke gevolgen voor de sterkte van de lasverbinding en de gehele constructie.

Het beitsen van roestvast staal

Na warmtebehandelingen van roestvast staal ontstaan er bepaalde oxiden, dat kan zijn een smeedhuid, walshuid en een gloeihuid. Deze moeten verwijderd worden om roestvorming te voorkomen. Dit kan plaatsvinden door het beitsen van het oppervlak. Stralen of slijpen is ook een optie om dit te verwijderen, maar als het oppervlak groot van omvang is, geeft de beitsbehandeling wel de voorkeur. Het vooraf ontvetten van het te behandelen oppervlak is wel van groot belang.

Het sproeibeitsen kan worden toegepast voor onderdelen die niet mogen worden blootgesteld aan beitsvloeistof of te groot in omvang zijn voor een beitsbad. Een combineren van beitspasta en sproeibeitsen is ook een mogelijkheid.

Vraag direct een offerte aan...