+31(0)85-902 6962 info@vermservices.nl

De voorbehandeling van de oppervlakte is cruciaal voor het succes van de behandeling van staal & RVS (Roestvast staal). Wordt een oppervlakte niet goed gereinigd voor het poeder coaten, dan zal dit op zijn best tot een slecht eindresultaat en op zijn slechtst tot vroegtijdige beschadiging leiden. Dit kan dure reparaties tot gevolg hebben.

Het belangrijkste is om de juiste balans te vinden tussen kosten en prestatie. Sommige onderdelen zullen snel als te belangrijk gezien worden, wat leidt tot onnodige extra kosten. Maar het tegenovergestelde komt net zo vaak voor en dit leidt tot vroegtijdige beschadiging van het onderdeel.

Er zijn verschillende manieren om een oppervlakte voor te bereiden op het poeder coaten, maar de volgende drie zijn de meest gangbare methoden:

  • Ontvetten. Dit is een breed begrip en het kan variëren van het simpele schoonvegen met een doek gedoopt in een passende ontvetter, tot het meer complexe ultrasone stoom reinigen. Het vervuilde oppervlak zal snel schoon, droog en vrijwel direct overschilderbaar zijn, afhankelijk van de verdampingssnelheid van het oplosmiddel.
    Deze methode heeft voor- en nadelen want het is erg eenvoudig toe te passen en aantrekkelijk qua kosten, maar indien het niet goed toegepast wordt, kan het wel gevaar voor het milieu opleveren.
  • Fosfateren, bekleden van metaal met niet-metalen. Dit maakt het materiaal zowel schoon als geëtst en geeft het een kristalachtig oppervlakte. Voor deze methode wordt zink of ijzer gebruikt, beide geven een uitstekende duurzaamheid. Gelet op de prestatie dan geniet zink de voorkeur, maar ijzer is de milieuvriendelijke keuze. Vanwege deze laatste eigenschap is deze methode het beste voor een goed evenwicht tussen kosten en prestatie.
  • Galvaniseren. Dit is een begrip waarbij de meeste mensen zullen denken aan de zilveren afwerking van hekwerken en poorten. In realiteit is dit een veel breder begrip. Het gaat over al het metaal dat met een ander metaal bedekt wordt. Meestal zal dit gedaan worden tegen corrosie. Strikt genomen is iets wat verchroomd is, dus ook gegalvaniseerd.

Meestal worden oppervlakten gegalvaniseerd op zink-basis. Zink wordt gezien als een afwerking op zich en verdere coating kan lastig zijn wanneer dit niet juist wordt gedaan. Deze methode is de beste keuze wanneer prestatie het doorslaggevende criterium is.