+31(0)85-902 6962 info@vermservices.nl

Elke hantering of behandeling die roestvrijstaal ondergaat resulteert in een potentieel risico, namelijk de verzwakking van de corrosieweerstand. Wanneer de verzwakking van de corrosieweerstand groter is dan de ingebouwde veiligheidsmarge, welke vergeleken wordt met de corrosie van het milieu, dan moet men de oorspronkelijke corrosieweerstand van het staal herstellen. In de meeste gevallen is de goedkoopste en veiligste manier om dit te doen het toepassen van een chemische oppervlakte behandeling.

Beitsen

Op kamertemperatuur kan de beitstijd variëren van 30 minuten tot meerdere uren. Dit is volledig afhankelijk van de beits zelf evenals de te verwijderen thermische tint en de concentratie van de metaalverontreinigingen in het bad. Na het beitsen zijn alle verontreinigingen en insluitsels in het stalen oppervlak, ook de laatste resten van de thermische tint en de onderliggende verchroomde laag zullen volledig opgelost zijn. Ook zullen alle zwakke plekken in het staal oppervlak efficiënt verwijderd zijn en (na repassivatie) heeft het staal zijn uitstekende passieve laag en daarmee zijn oorspronkelijke corrosiebestendigheid terug gekregen. Een belangrijk nadeel van het beitsproces is de krachtige ets van het staal.

Afgezien van het verlies van een aantal micron in dikte, zal de ruwheid van het staaloppervlak toenemen. Deze toename kan in sommige gevallen ongewenst zijn voor zeer gladde producten die bijvoorbeeld worden gebruikt in de zuivel- en medische industrie.

Het aanbrengen van de beits neemt ongeveer twee dagen in beslag. De eenvoudigste manier van beitsen is om het gewenste item onder te dompelen in een beits bad. Wanneer dit niet mogelijk is wordt de beits aangebracht in de vorm van een pasta. Om deze pasta te maken wordt er een verdikkingsmiddel toegevoegd aan de normale beits. De beits kan vervolgens met een kwast aangebracht worden op het gewenste item.

Passiveren

Het doel van passiveren is om de natuurlijke beschermende oxidefilm van het staal te versterken, en bovendien zullen alle niet-metallische componenten grotendeels worden opgelost. Een belangrijk voordeel van het passiveren is het feit dat de ruwheid van het oppervlakte niet (meetbaar) beïnvloed wordt gedurende het proces.

Passiveren is daarom uitermate geschikte behandeling na het slijpen of glasstralen van staal. Een groot nadeel van deze methode is het gebrek aan effect op de thermische tinten die mogelijk aanwezig kunnen zijn op he staal. Om deze laag en de onderliggende verchroomde laag te verwijderen is een zachte beits of zacht slijpen voor het passiveren toch nog vereist.

Bekijk hier meer over Beitsen en Passieveren van rvs.